Kuchtíkové recepty

07/07/2011

Svatební koláčky

Filed under: Sladké mlsání — Tagy:, — Milan a Ingrid st. @ 12:01 pm

polohrubá mouka 0,5 kg, sádlo 15 dkg, máslo 12 dkg, droždí 5 dkg, 2 celá vejce, 8 lžic mleka, špetka soli, špetka cukru
na potření: máslo, rum
na posypání: cukr moučka a vanilkový cukr

Ze všech ingrediencí se vypracuje těsto na vále a nechá se chvíli odpočinout (nenechává se kynout!!!). Dělají se čtverečky nebo kulaté koláčky a plní se náplní.Peče se v prudké troubě a ještě teplé se potírají rozpuštěným máslem s rumem a pocukrují se. Koláčky jsou spíš cukrářské a díky použitému sádlu v těstě a potření směsí másla a rumu a posypání cukrem zůstávají dlouho vláčné. Spíše jim pár dní uležení prospěje, kdežto klasické kynuté ztvrdnou. Mně se osvědčily vypichované malé kulaté koláčky (asi 3 – 3,5 cm průměr – vypichoval jsem skleničkou), těsto vyválet asi na 1/2 cm vysoko, než se udělají další plechy, tak trošku vyběhnou, pak se udělají něčím (dříve se používalo malé umyté závažíčko) malé, celkem ploché, prohlubně, které se plní náplní. Vzhled se celkem pod „krustou“ z másla, rumu a cukru skoro ztratí, takže je skoro jedno, jestli děláte koláčky čtvercové a vázané nebo kulaté. Jako náplně se osvědčila ořechová, maková, jablečná a tvarohová. Záleží na chuti.

Reklamy

Napsat komentář »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

Vytvořte si zdarma webové stránky nebo blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: